Beeldschermtijd.. hoe blijft het leuk?

Valkenburg3

Een beeldscherm. Of het nu van de Ipad, Laptop, telefoon of de televisie is de aantrekkingskracht is enorm!  Op een of andere manier voelt iedere ouder wel aan dat teveel niet goed is. Maar wat is teveel? Expert op dit gebied Patti Valkenburg is duidelijk: “Kinderen hebben het nodig dat ouders grenzen stellen”.  In haar nieuwe boek “Schermgaande Jeugd”  zijn alle internationale wetenschappelijke onderzoeken op dit terrein gebundeld en ook praktische adviezen geeft over hoe om te gaan met de risico’s. In het interview met MijnKindOnline geeft ze aan dat het maar om een kleine groep gaat waar het dan mis kan gaan en het gamen/smartphone gebruik omslaat naar een verslaving.  Haar belangrijkste advies is, laat het geen gewoonte gedrag worden. Help kinderen daarbij. Echter over de angst of de zorg die veel ouders hebben dat hun kind verslaafd zou raken is Patti niet zo bezorgd. Zij zegt daarover dat het maar om klein percentage gaat waarbij het misgaat en kinderen verslaafd raken. Haar belangrijkste boodschap is dat achter een beeldscherm kruipen geen gewoonte gedrag wordt. Als tip geeft ze aan dat je als ouder voordat het apparaat in huis komt, afspraken moet maken met je kinderen of het gebruik van dit apparaat.

Op de website MijnKindOnline  staan richtlijnen genoemd voor de maximale schermtijd en de tijdsduur per keer.

Ik probeer thuis met mijn zoon de richtlijn te handhaven vooral als het gaat om Ipad tijd.  Ik heb gemerkt dat de Ipad een grotere “inzuig”kracht heeft dan bijvoorbeeld een film kijken . Blijft het dan leuk? Nou nee, het blijft elke keer gesteggel. Maar het wordt wel minder omdat consequent blijven hierin echt loont.  Opvoeden is werken en dat is niet altijd leuk.

Lees het hele interview met Patti Valkenburg hier

Meer over Patti Valkenburg klik hier

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *