Houd uw baby thuis!

In de volkskrant van 25 april staat een interessant artikel. Het betreft een interview met biologe Carolina de Weerth door Tonie Mudde. Carolina de Weerth is gepromoveerd op patronen in Baby gedrag en Hoogleraar psychobiologie van de vroege ontwikkeling (Radbout Universiteit).
Carolina zegt dat baby’s hun eerste beter af zijn thuis dan op de creche! Een geluid dat we al eerder hoorde in het boek van Marilse Eerkens, wat doen we met de baby. Ook uit het onderzoek van 2012 van het consortium voor kinderopvang kreeg slechts 12% van de kinderopvangcentra het predicaat goed. De kans is dus erg groot dat je baby op een slechte opvang zit.

Maar Carolina laat ons ook weten hoeveel invloed stress tijdens de zwangerschap heeft op de ontwikkeling van de baby in de buik. Zo hebben baby’s van moeders die tijdens de zwangerschap gestressed waren meer luchtweg aandoening en zelfs een andere bacterieverdeling in de darmen. Dat het uitmaakt is dus een feit.

Ze pleit er voor dat moeders een jaar zwangerschap verlof zouden moeten hebben. Ze onderstreept het belang van de nabijheid van de ouders voor de baby. Het helpt de ontwikkeling van het jonge kind in zodanig positieve zin dat de kosten van zo’n investering zich dubbel en dwars terug betaalt.

Ik kan dit alleen maar toejuichen want het is niet het enige onderzoek dat dit aantoont, hetgeen Caroline in dit interview ook aangeeft. Ook kijk ik terug naar mijn eigen zwangerschap en vraag me een beetje bezorgd af hoe gestressed ik toen was.

Het zou een echte verbetering zijn als we de tijd erkennen die nodig is om voor een goede basis te zorgen en daarmee een enorme bijdrage leveren aan de maatschappij. In plaats van zoals Bussenmaker het noemt, teren op de zak van een ander!

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.