Artikel Telegraaf: Kleuters nog niet zindelijk als ze naar school gaan!

HILVERSUM –  Steeds meer kleuters zijn nog niet zindelijk als ze naar school gaan. Leraren moeten de kinderen verschonen en de rommel opruimen.

Het verschonen behoort niet tot de taken van het onderwijs. Zindelijk maken van kinderen is een opvoedtaak voor de ouders, meldt het ministerie van onderwijs. Scholen mogen kinderen weigeren die nog niet zindelijk zijn, maar het is niet altijd eenvoudig, zegt ook kleuterjuf Monique in de Gooi- en Eemlander.

Juf Monique heeft verschillende leerlingen in haar klas die nog niet zindelijk zijn. Dat soms bijna vierjarige kleuters af en toe een ongelukje hebben is normaal, zegt ze. “Maar bij sommigen lijkt het structureel. Dan roepen de kinderen: ’Juf, Elsie stinkt. Ze moet haar schone luier.’ Want ze heeft al een luier aan, maar haar poep komt er dwars doorheen.”

Ongelukjes

Monique geeft al dertig jaar les, maar het probleem lijkt steeds erger te worden. “Het is niet te doen”, verzucht ze. Ze heeft naast Elsie (niet haar echte naam) nog twee kinderen in de klas die vaak ongelukjes hebben. “Dan ligt er weer een plas onder de tafel.”

(brond:http://www.telegraaf.nl/binnenland/13080200/__Kleuters_steeds_later_zindelijk__.html)

Het is mij opgevallen hoe laat in Nederland daar uberhaupt mee wordt begonnen. Vaak pas als kinderen 3 zijn. Het trieste is eigenlijk ook dat dat zelfs door het consultatiebureau wordt gepredikt. Precies op een leeftijd dat ze in de zogenaamde peuterpubertijd komen. In het buitenland en dan hoeven we echt niet heel ver of in de rimboe, wordt er op veel jongere leeftijd mee begonnen. Wij zijn met 6 mnd begonnen. Kindjes weten dan al heel goed wat er van binnen gebeurt. Zeker als je ze ook gebarentaal leert zodat ze kunnen aangeven dat ze moeten poepen doormiddel van een gebaar. Het vergt tijd, inzet en doorzettingsvermogen en je moet niet te belazerd zijn om vaak naar de w.c. te gaan met je kind en te verschonen als het misgaat. Er zijn geluiden dat het niet goed zou zijn om vroeg te beginnen. Zo wordt er door dr. Steve Hodges gezegd dat kinderen die te vroeg potty trained zijn, te lang gaan ophouden.  Want ze gaan pas naar de w.c. als er op gezet worden. Wat hij beschrijft herken ik niet. De sleutel ligt volgens mij in het feit dat je kinderen ook gebarentaal leert. Als je als ouder de tijd neemt kan je met een kind van 6mnd al heel goed starten met potty training. Maar belangrijker is nog het starten met gebarentaal!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *