Creche kinderen vaker buikgriep en slechtere weerstand

BRON http://www.telegraaf.nl/vrouw/mama/23432470/__Ik_breng_haar_ziek_naar_de_creche__.html

 

Is je kleintje sinds het naar de crèche gaat steeds vaker ziek? Dat kan goed kloppen! Uit een nieuw onderzoek blijkt namelijk dat kinderen die naar het kinderdagverblijf gaan twee keer zo vaak ziek zijn als kinderen die thuisblijven. Dit zorgt jaarlijks niet alleen voor veel zieke kindjes, maar ook voor een kostenpost van maar liefst 25 miljoen euro.

Eén ziek kind zorgt al snel voor het domino-effect op een kinderdagverblijf, blijkt uit een onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu en het UMC Utrecht. “Hoe jonger het kind, hoe groter de kans op buikgriep. De weerstand is nog volop in ontwikkeling”, vertelt onderzoeker Remko Enserik.

Toch zorgt niet alleen de lage weerstand voor een snelle verspreiding van het virus op een kindercrèche. “Dieren, zandbakken en zwembadjes dragen hier ook aan bij. Net als leidsters die op een dag wisselen tussen meerdere groepen”, legt onderzoeker Enserik uit.

Kostenpost

Het onschuldige griepje is niet alleen erg vervelend voor de kinderen, het zorgt ook bij ouders voor veel ongemak. Zo steken zieke kinderen hun vader of moeder vaak aan, waardoor deze genoodzaakt zijn om vrije dagen op te nemen of extra oppas te regelen.

Een buikgriep loopt daardoor al snel in de papieren. Zo zou het griepvirus de samenleving jaarlijks ruim 25 miljoen euro kosten. Omdat ouders niet kunnen werken, maar ook vanwege de bijkomende medische kosten.

Biechtmoeder

Niet alleen slechte hygiëne op kinderdagverblijven zou een boosdoener zijn, ook het feit dat ouders hun kinderen ziek afleveren op de crèche zou zorgen voor een snelle verspreiding van het virus. Onlangs biechtte een van onze lezeressen op dat ook zij haar kind wel eens ziek naar de crèche heeft gebracht:

“Had ik weer: wekenlang heb ik me voorbereid op die ene presentatie op mijn werk, breekt de grote dag aan, is mijn kind ziek! Mijn man is in het buitenland voor zijn werk, onze ouders wonen te ver weg… Dus stopte ik maar een paracetamol in die kleine en ‘leverde ik haar in’ bij de crèche.”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *