Positive Discipline door Jane Nelsen

imgres-1In dit boek leer je ontzettend veel. Het is voor mij echt het boek dat je als ouder moet hebben en vooral moet lezen, herlezen en elke keer weer even oppakken.

Jane Nelsen maakt gebruik van Dreikurs en Adler.  De “Mistaken-Goal-Chart”  is een belangrijk element in deze opvoed visie. De mistaken goal chart maakt inzichtelijk dat “misbehaviour” altijd een oorsprong kent die voorkomt uit het gevoel van een kind om ergens bij te horen en er te toe doen. In het Engels, a sense of belonging.
Vaak richten ouders hun  interventie op het  beëindigen van het ongewenste gedrag maar zoeken niet naar oorzaak van het gedrag.  Waardoor ouders vaak vervallen  manipulaties (zoals straffen en belonen), beleren en  dreigen.
In dit boek leer je als ouder hoe je er op een voor beide partijen waardige manier uit komt.  Vaak hoor je ouders hun kinderen toebijten ” en nu luisteren”, “ik wil dat je naar mij luistert” wat deze mensen eigenlijk bedoelen is, “ik wil dat jij doet wat ik zeg”. En dat is heel iets anders. Want luisteren doen ze echt wel hoor, maar ze zijn het er niet mee eens.

Een behoorlijk hardnekkige perceptie is dat je als ouder toch zeker je kinderen de baas moet zijn. En de methodes die ouders gebruiken om daar voor te zorgen zijn om heel eerlijk te zijn wanstaltig.  Als het er in een land zo aan toe zou gaan spreek je van politiestaat of een dictatuur. Bij wijze van spreken.
De positieve insteek, die wel gepast is bij een boek met zo’n titel is dat ouders niet zo willen zijn maar omdat ze gewoonweg geen andere manier zien dan bepaald gedrag af te dwingen door de dreigen, beledigend te zijn etc.

Hoe komt het toch dat wanneer je wil dat je kind iets beter gaat doen, men begint met het kind zich slechter te laten voelen?

Positive Discipline is een boek dat je leert om “kind and firm” te zijn. Het heeft dus helemaal niks te maken met alles dan maar goed te vinden en alles positief te vinden. Het vraagt een eerlijke en volwassen houding van de ouder.
Het is eigenlijk  zo dat je je kinderen gaat behandelen zoals je zelf behandeld wil worden. Is dat een eye- opener? Vreemd genoeg voor veel ouders wel  die toch menen dat ze als een soort van politieagent de orde moeten bewaren.

Ben jij als ouder meegaand totdat je gek wordt van kinderen en streng totdat je walgt van jezelf? Kies voor dit boek en doe jezelf en vooral je kinderen een plezier.

Dit boek is geen quickfix voor problemen in de opvoeding maar een diepte investering! Dus geen achterlijke strafstoeltjes, verplichte time-outs, gedragskaarten of andere manipulerende beloningssytemen.

Nieuwsgierig geworden naar wat dan wel?  Hier vind je een korte uitleg over positive discipline van  de auteurs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *